Міжнародний День рідної мови

Міжнародний День рідної мови відносно молоде свято – до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. Це всесвітнє свято було засноване з метою сприяння багатому культурному та мовному різноманіттю.

В Україні воно також лише почало писати свою історію, хоча сама проблема української мови на українських землях нараховує кілька століть. Як свідчать статистичні дані, з 2014 року українська мова активно розширює поле свого функціонування: на телебаченні, радіо, в друкованих виданнях, кінематографі, державних установах, місцевому самоврядуванні, обслуговуванні та побуті. А з початком повномасштабного вторгнення, української стало ще більше – 57% українців стали частіше спілкуватися або повністю перейшли на українську мову після 24 лютого 2022 року.

До Міжнародного дня рідної мови в закладах загальної середньої освіти району в онлайн режимі відбулись години спілкування «Мова наша солов’їна», «Українська мова моєї держави: як я пропагую рідну мову за кордоном», уроки-мандрівки «Тернистий шлях української мови», квести, віртуальні екскурсії, розгадування кросвордів, конкурси малюнків, стіннівок, читання віршів, флешмоби «Говорімо українською, спілкуймося українською», відеопрезентації «Цікаві факти про українську», мовознавчі ігри «Найрозумніший», вікторини, конкурси знавців рідної мови. Щодня ми розкриваємо для себе її велич й могутню силу, щоб зберегти для себе й наступних поколінь!

Фото доступні за посиланням.

Кiлькiсть переглядiв: 83